Ohlédnutí za prosincovými plemennými hodnotami

V návaznosti na nové plemenné hodnoty bychom rádi přinesli jejich zhodnocení pro naši firmu společně s krátkým představením našich nejúspěšnějších býků.

Pro ZOOSERVIS je prosincové počítání plemenných hodnot zatím nejúspěšnější za celou dobu existence firmy.  V kategorii genomických býků se jich podle GSIH umístilo 14 v TOP 100, v prověřených býcích je našich 12 býků v TOP 100 podle SIH.

Agras URANUS (SIH 137) se umístil v prověřených býcích v top 3 s fantastickou produkcí, dobrým vemenem a excelentním končetinami. Rovněž velmi vysoko si stojí SONET (SIH 129). Opět býk s výtečnou produkcí, s dobrou vlastní plodností a původem bez Mogula. Další býk s vysokým SIHem 134 je U-MAGICSTAR (Bombero x McCutchen x Man-O-Man). U-MAGICSTAR je býk s vysokou produkcí, s výtečným exteriérem a přitom velmi dobrými znaky zdraví. Pochází z výjimečné rodiny Eastwide Lewisdale Gold Missy EX-95. Missy vyhrála svého času několik největších výstav v Severní Americe. Zajímavý prověřený býk je Ostřetín UMBERTO (SIH 127) – býk s fantastickou produkcí tuku. Dcery UMBERTa vypadají na druhých laktacích opravdu skvěle.

Agras URANUS

Je nám potěšením, že naši býci mají velice dobré výsledky také v zahraničních indexech. Americké TPI dobře reprezentuje Ostřetín BENJI (Yolo x Imax) s GTPI 2865 a NM 740, dále DUKO (Charl x Topshot) s GTPI 2831 a NM 725 (navíc s GSIH 141) a v neposlední řadě Selekta BYRON (Timberlake x Superhero) s GTPI 2709. BYRON je produktem Selekty Pacov, která rovněž spolupracuje se ZOOSERVISem v programu ZOOSERVIS & Partneři. U Selekty Pacov stojí za zmínku, že současná top 1 jalovice v SIHu pochází z tohoto podniku. Narodila se z embryotransferu (rovněž v programu ZOOSERVIS & Partneři) z No-Pe Spring Sidney VG-85.

Ostřetín BENJI

Na německé RZG v současnosti exceluje Kra-Ho BORD-RED P, který je se svým GRZG 163 na úrovni top 5 nejlepších býků v Německu. Rovněž jeho GTPI 2671 je na reda mimořádné. BORD-RED P se narodil v ZD Krásné Hoře. Dalším výborným reprezentantem německého indexu je BRISTOL (Soundcloud x Imax) s GRZG 157 (GTPI 2727).

Kra-Ho BORD-RED P

V italském indexu PFT dosahují skvělých výsledků Agras ARGO (Valmont x Rubicon) s PFT 4198, BRISTOL (Soundcloud x Imax) s PFT 4179, ZIKMUND (Superhero x Yoder) s PFT 4001 a KAMERAAD-RED (Gywer RC x Styx Red) s PFT 3820.

Velmi zajímavou součástí našeho programu jsou red holštýni. AVIATOR-RED se dlouho drží vysoko nejen v ČR, ale patří také mezi absolutní špičku na dcerách v Německu. Již výše zmíněný BORD-RED P je naši aktuální superstar v redech, ale v této kategorii můžeme nabídnout ještě řadu dalších skvělých býků. Z Agrasu Bohdalov je zajímavý Agras BERT‑RED z famózní rodiny Supershot Shania. Z této rodiny se stále skvěle prodává ZUMA-RED. Poněkud jiný původ má syn Gywera KAMERAAD-RED (Gywer RC x Styx Red x Battlecry). KAMERAAD-RED je mimořádně komplexní býk – dobrá produkce, výtečné znaky zdraví a skvělý exteriér.

Celý článek v PDF ke stažení ZDE.